С 14% се е увеличило замърсяването на въздуха в Истанбул с азотен диоксид за година

Novini.bg/ Canva
share

В периода януари – юли тази година замърсяването на въздуха в Истанбул с азотен диоксид е достигнало 40,61 микрограма на кубичен метър, докато през същия период миналата година е измерена концентрация от 35,55 микрограма/куб.м., т.е. регистрирано е увеличение от около 14 процента.

Тези показатели съобщи проф. д-р Хюсеин Торос от Техническия университет в Истанбул (ITU) пред телевизия Хабертюрк. Данните са събрани в рамките на проучване, направено от специализиран екип.  

Турските авиодиспечери спират частичните стачни действия след намеса на президента Ердоган

По думите на Торос интензивният трафик, индустриалните  инсталации, свързаните с отоплението замърсители, климатичните аномалии и неефективното използване на природните ресурси са факторите, причиняващи замърсяванията. Главният сред тях е трафикът на моторните  превозни средства.

„С всеки изминал ден се увеличава броят на частните моторни превозни средства в мегаполиса. С това се увеличават и задръстванията в движението. Когато колите спират и тръгват, отделят по-големи количества въглеродни емисии, които замърсяват още повече въздуха, който дишаме. За намаляване на вредните емисии и за чистотата на въздуха е необходимо повече да се ползва общественият транспорт“, заяви той.

Според  учения температурните рекорди, отчетени през първите седем месеца на тази година, също са допринесли за увеличаване на замърсяването на атмосферата. 

Проучванията на екипа показали намаляване на праховите частици и увеличаване на  количеството на серен диоксид, озон и въглероден моноксид, предаде БТА.

Турският учен призова общините в Истанбул да засилят мерките срещу замърсяванията на атмосферата, както и повече граждански организации и активисти да се включват с различни инициативи за опазване на чистотата на въздуха.

Водещи новини

Още новини