И Гърция е в капан на пожарите, на места тече евакуация

Getty Images (архив)
share

Горски пожар избухна днес следобед в гориста местност в регион Атика, Южна Гърция, заради който е изпратен сигнал за евакуация, съобщи гръцкото издание „Катимерини“.

Четиридесет и осем пожарникари, 13 автомобила и доброволци работят на терен, а два самолета и два хеликоптера подпомагат усилията за потушаване на огъня по въздух. Жителите на Нео Мази, община Мегара в регион Атика, се евакуират. 

С друг пожар в района на град Варнава, отново в регион Атика, се борят 120 огнеборци, 23 автомобила, два самолета и три хеликоптера. Евакуирани са жители.

В Лъгадина, в района на Солун, гори ниска растителност. Двадесет пожарникари, десет автомобила и един хеликоптер са на място. Жителите са посъветвани да бъдат бдителни, информира БТА.

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Горски пожар избухна в неделя в гориста местност в село Цамантас, района на Северен Епир.

Друг пожар продължава в Кранеа, регион Централна Македония, където са разположени 20 пожарникари, осем автомобила и хеликоптер, подкрепени от тежка техника.

Гърция е изправена пред висока опасност от пожари в понеделник поради сушата, високите температури и силните ветрове. 

Eкстремно високо ниво на опасност от пожари се прогнозира в три региона на Гърция за понеделник, включително Атика, където се намира столицата Атина. За други региони има обявено високо ниво на опасност от пожари, съобщи гръцката новинарска агенция АНА-МПА.

Гражданите са призовани да избягват дейности, които могат да предизвикат пожари, и незабавно да съобщават за възникнали пожари. 

Водещи новини

Още новини