Над 500 задържани при операция срещу ФЕТО в Турция

gettyimages
share

Турските власти са задържали 544 души при операция срещу мрежата ФЕТО, обвинявана, че е организирала опита за преврат през лятото на 2016 г., предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на вътрешния министър Али Йерликая.

Акции срещу групировката в рамките на операция с кодово име "Клещи-15" са били осъществени в 62 (от общо 81) окръга на страната.

Действията са извършени под координацията на главните прокуратури, разузнавателните служби на полицията, Националната разузнавателна организация (МИТ), отдела на полицията за борба с тероризма и дирекцията за борба с трафика и организираната престъпност.

Установено е, че заподозрените са били насочвани към приемните изпити за държавните институции по указания на отговорни членове на ФЕТО, като чрез специални кодове е било гарантирано, че ще издържат изпита. Някои от заподозрените са били също така потребители на ByLock - криптираната комуникационна програма на организацията ФЕТО, пише БТА.

Турция скоро ще сложи край на наличието на бойци от ПКК край границите й

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая подчерта, че няма да позволят на членовете на организацията да се измъкнат от отговорност.

"Нашите операции ще продължат решително с изключителните усилия на нашите сили за сигурност в името на мира, единството и солидарността на нашата любима нация", написа министърът в пост в социалната мрежа "Екс".

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити 251 души, а над 2000 бяха ранени. 

Водещи новини

Още новини