Журналистите Филипов и Петров: Силяновска провокира Гърция

Нова нюз
share

При полагането на клетва пред парламента в Скопие новоизбраният президент на западната ни съседка - Гордана Силяновска, не произнесе пълното име на Република Северна Македония, а наричаше страната си Македония. Това стана повод гръцкият посланик да напусне церемонията.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1294

„Северна Македония се връща в едни стари времена, когато държавата беше вкарана в изолация, от която много трудно излезе. Реакцията, която последва след проявата на Силяновска, стана глобална”, каза в студиото на „Твоят ден” журналистът и кореспондент в Северна Македония Костадин Филипов.

Президентството на РСМ: Силяновска има правото да използва името "Македония" като акт на самоопределение

„От реакцията на гърците, които са най-пряко засегнати от тази ситуация, можем да видим, че те са в позиция на изчакване. Това е най-добрата реакция в момента. От ВМРО-ДПМНЕ опипват почвата, искат да видят докъде могат да стигнат”, обясни журналистът от „Дневник” Ангел Петров.

Според Филипов управляващите в Скопие много добре знаят какво може да последва като реакция от страна на Гърция.

„От Атина са буквалисти при спазването на Преспанския договор, особено към най-важната част – името Северна Македония”, допълни той.

„Това е подход на стратегическа двусмисленост. Старите управляващи не положиха пълни усилия вътрешнополитически да интегрират името Северна Македония”, заяви Петров.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1294

Водещи новини

Още новини