Президентството на РСМ: Силяновска има правото да използва името "Македония" като акт на самоопределение

Фейсбук
share

"В публичните си изяви македонският президент има право да използва името "Македония" като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация при зачитане на основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи", заявяват от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1282

И още: че "Давкова ще се придържа към официалното прилагане на конституционното име на страната. В съответствие с конституцията, изготвена от службите на събранието, тържествената клетва беше подписана с конституционното име на държавата (Северна Македония), допълват от MaxFax.

Гордана Силяновска се закле като президент на РСМ пред парламента в Скопие, нарече страната Македония

"През последните 5 години македонските институции почти напълно изпълниха задълженията си от Преспанския договор и президентът очаква всички македонски партньори да спазват двустранните и многостранните задължения, които са поели към страната", се допълва в съобщението.

Припомняме, че Европейската Комисия изрази очакването, че "Северна Македония ще спазва всички двустранни споразумения, включително Споразумението от Преспа", което изисква да се използва конституционното име на страната-"Северна Македония", пише "Фокус".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1282

Водещи новини

Още новини