Македония финансирала антибългарската си пропаганда с пари от ЕС

share

С пари и от Европейския съюз, Македония финансира антибългарската пропаганда, каза историкът академик Георги Марков от Института по история в Българската академия на науките, предаде Фокус.

По думите му за филма „Трето полувреме” - един милион евро се дава от скопското правителство, един милион евро се дава от Чехия, по линия на Европейския съюз. „За да се финансира антибългарска пропаганда. Използват дори европейски пари, за да правят пропаганда срещу България, която е член на Европейския съюз, а те се стремят да влязат в Европейския съюз”, отбеляза той.

По думите му Република Македония, която едва – едва диша, с 30% безработица, строи исторически център за 150 милиона евро. „Издава трудове на по няколко езика, прави пропаганда по целия свят. Защото за тях историята е голямата политика”, каза още академик Георги Марков.

За предстоящата изложба на български средновековни ръкописи в Брюксел, представени като „Хиляда години писмена традиция в Македония”, академик Марков коментира: „Отпорът в Брюксел трябва да е много силен. Трябва да се види не само как са променили заглавието на изложбата, но да се види и съдържанието. Защото те могат да оставят надписите на витрините да пише „македонски ръкописи”, вместо – старобългарски. Те са способни на това. Освен това – министърката на културата им ще отиде в Брюксел и ще държи реч за тяхната хилядагодишна македонска писменост и прочие измишльотини. Трябва да бъдем много бдителни”.

В Скопие превеждат Вапцаров „на майчин език” и ще му издигат паметник, каза още историкът. „За съжаление е, че Вапцаров не го почетоха в Народното събрание, че Цецка Цачева не позволи да бъде почетен този гениален български поет. Като знам като историк – кой е бащата на Вапцаров, Иван или Йонко Вапцаров, един голям български националист, просто се чудя. След `89 година започнаха да охулват Вапцаров, че бил комунист – а той никога не е членувал в Комунистическата партия. Това, че е бил издал каквото е дал, разбира се, че при едно изтезание, това може да стане с всеки човек. Ние не бива да му посягаме, както и на Смирненски, родом от Кукуш, който също е един голям български поет.

Ние трябва да си пазим и литературата, и историята, защото, понякога късогледо, увлечени в нашите политически разправии, ние отричаме такъв поет като Вапцаров, който, видите ли, бил комунист, терорист и прочие. По този начин ние го предаваме; по този начин в Скопие твърдят, че Вапцаров бил убит като македонец, а той е разстрелян пък като комунист”, каза академик Георги Марков.

По думите му - през `60-те години на ХХ век майката на Никола Вапцаров – Елена Вапцарова излиза с декларация, че е родила син българин и въпреки това – го превеждат на майчин език и ще му издигат паметник.

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който трябваше да разясни поредната „антимакедонска” кампания в България по повод изложбата на ръкописи в Кралския музей в Брюксел ( https://kanal5.com.mk).
Преписът на „Историята” на Паисий Хилендарски служи за фон в пълен кадър, докато македонски репортер вдъхновено разказва, как

Македония е жертва на втора кампания от страна на България през тази година. Като първа антимакедонска кампания се определя българската реакция на филма „Трето полувреме. Репортажът на телевизия Канал 5 завършва с кадри от филма, на които се вижда как български войници товарят македонски евреи на влакове, за да ги откарат от Македония.

Водещи новини

Още новини