Сърбия: Арестувахме четирима шпиони

Getty images (архив)
share

Служители на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) са разбили шпионска мрежа в Сърбия и са арестували четирима души по подозрение в шпионаж, съобщи белградският вестник "Политика".

БИА  е разкрила представителството на чуждестранна организация, която е действала разузнавателно и подривно в Сърбия, извършвайки класическа шпионска дейност, като всички арестувани са сръбски граждани, са потвърдили за Танюг от структурите за сигурност, написа изданието.

Двама от арестуваните са били служители в сръбския офис на чуждестранна организация и, както се подозира, са участвали в събирането на разузнавателни данни, част от които били със статут на поверителни и секретни. Информацията, която са събирали, се отнасяла за работата и функционирането на сръбските държавни органи и институции и някои държавни компании, но също така и за ресурсите от системата на националната отбрана на Сърбия, особено за военните служби за сигурност.

Специален сегмент от техния интерес били отделни държавни ръководители, както и граждани и компании, съобщи Танюг.

Другите двама арестувани, за които се твърди, че са работили в полза на тази организация, са служители в държавните органи на Република Сърбия. Те по пряко нареждане и указания на другите двама съзнателно и умишлено са събирали секретни и поверителни служебни данни, с които са разполагали, и са ги предавали на своите възложители. Те са комуникирали и обменяли информация чрез криптирани връзки и са получили незаконни материални облаги за предоставените данни. Плащанията се извършвали изключително в брой.

При претърсването на обектите, използвани от членовете на шпионската мрежа, е открито специално техническо оборудване, което заподозрените са използвали в дейността си и което по законов ред е изпратено за допълнителен анализ и експертиза, написа белградският вестник  "Политика", цитиран от БТА.

Украйна заяви, че е разбила руска шпионска мрежа в своето разузнаване

Водещи новини

Още новини