Традиционна Коледа с вносни продукти - така ще посрещнат румънците празника тази година, особено що се отнася до ястията от свинско, предава Диджи24.
От 9 милиона свине, консумирани годишно в Румъния, 7 милиона идват от внос.
"Внасяме много от Испания, Унгария, Германия и Полша. Вътрешното производство на свинско месо покрива едва 20 процента от потреблението ни. 2,8 милиона свине се отглеждат тази година във ферми в Румъния. За сравнение през 2016 г. имаше 4,3 милиона", обяснява Йоан Ладоши от Асоциацията на румънските производители на свинско месо.
Той допълва, че от 37,5 килограма свинско месо, изяждани средно от румънец всяка година, максимум 7 килограма идват от животни, отглеждани във ферми в Румъния.
Йоан Ладоши и колегите му настояват за контрол върху търговията със свинско в Румъния.
"Молим да се спазват някакви правила, защото в хаоса на пазара на свинско месо, ако нямаме правила в контекста на африканската чума по свинете, догодина ще имаме още по-малко свине", предупреждава Йоан Ладоши, цитиран от Диджи24.
"Свинете не трябва да се забраняват и никога няма да бъдат забранени в Румъния, а идеята да се дават ваучери за закупуване на свинско месо е голяма глупост, защото насърчава консумацията на свинско месо от чужбина", каза в събота министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу.
Проверка на БТА показва, че в момента средната цена за килограм свинско месо е около 24 леи (9,60 лв.). 650 гр. обезкостен свински врат струва 23,39 леи (9,30 лв.), килограм свинска кайма е 20,99 леи (8,40 лв.), килограм пушен свински бекон струва 27,95 леи (11,18 лв.).