Край на ерата на Реджеп Ердоган?

Getty (архив)
share

"Вероятно идва краят на ерата на Реджеп Ердоган", предположи гръцкият в. "Катемерини".

Изданието от Атина коментира данни от социологическо проучване, направено във връзка с нарочените за 14 май избори за турски президент и парламент. Според анкетата кандидатът за държавен глава и лидер на опозиционното обединение Национален алианс Кемал Кълъчдароглу би получил 55,6 процента от гласовете. Останалите 44,4 на сто от участниците в допитването са отдали предпочитанията си за сегашния президент Реджеп Ердоган.

Във вота за орган на законодателната власт Националният алианс, чието ядро е партията на Кълъчдароглу Народнорепубликанската, би получил 44,1 % от гласовете. Управляващата коалация, съставена от Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, би получила 38,7 процента. Третата политическа сила е прокюрдската Народнодемократическа партия е с малко над 10 на сто.  

"Причините за спада на популярността на Ердоган се крият в силното земетресение, поразило югоизточните райони на страната и взело над 40 000 жертви, икономическите проблеми, с които Турция се бори вече почти една година, войната в Украйна и други", казаха анализатори пред медията.

Турската опозиция обвини Реджеп Ердоган за многото жертви на труса

 

Водещи новини

Още новини