По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи

Pixabay
share

По-голяма част от трудоспособното население в Хърватия не работи, сочат най-новите данни на хърватския национален статистически институт, цитирани от хърватския сайт Индекс. 

Само 49,2 процента от населението в трудоспособна възраст е заето, докато 47,3 процента се счита за неактивно, а 3,5 процента са безработни.

Най-висока заетост е регистрирана в Северна Хърватия (54,9 процента) и град Загреб (53 процента). Статистическият регион Адриатическа Хърватия има най-нисък процент безработни сред населението в трудоспособна възраст, но голям процент неактивни хора (50,3%). По-висок дял неактивни хора има Панонска Хърватия, но също така и най-висок дял на безработни в страната. Данните се отнасят за юли, август и септември 2022 г.

Средната нетна месечна заплата през юни в Хърватия е 1025 евро

Населението в трудоспособна възраст обхваща хората на 15 и повече навършени години, а коефициентът на заетост е процентният дял на заетите от населението в трудоспособна възраст. Тези данни говорят много за силата на хърватската икономика и използването на човешките ресурси, отбелязва БТА.

Броят на активното население, което се отнася за заетите и незаетите, които търсят работа, е по-голям от броя на неактивното население. Но ако на неработещите се гледа като на хора, които не работят (не по своя вина), а на неактивните като на такива, които не искат и не трябва да работят (учене, болест, старост, т.е. пенсия), тогава излиза, че повечето от трудоспособните хора в Хърватия не работят. По-точно неработещите са 1, 799 милиона, а работещите 1, 710 милиона.

В момента  за пенсията на един  пенсионер работят 1,32 служители.

Водещи новини

Още новини