С една трета се увеличил броят на нелегалните миганти по между Гърция и Турция по р. Марица

Getty images (архив)
share

Миграционният натиск през река Марица (Еврос на гръцки), по долното течение на която преминава границата между Гърция и Турция, е значително увеличен през последните месеци, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ, като се позовава на източници от полицията.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Според данни, предоставени на ЕРТ, само през първите 21 дни на август в граничната област Еврос са задържани 613 мигранти и 70 трафиканти. За същия период в цяла Гърция са задържани 1305 нелегални мигранти, което означава, че половината открити през август мигранти са били в зоната на границата с Турция по Марица.

Натискът се е засилил особено през август, но гръцките власти са установили тенденцията много по-рано. В периода май-август са задържани 1809 души за незаконно пресичане на границата, докато за същия период миналата година броят им е бил 1347, т.е. увеличението е с около 34 процента.

Загинал и ранени при катастрофа на бус с нелегални мигранти в Гърция

Служителите на гръцките гранични служби твърдят, че турската жандармерия или се прави, че не забелязва мигрантите, или направо ги изтласква към граничната линия.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Водещи новини

Още новини