Съд освободи под домашен арест турската певица Гюлшен, обвинена в разпалване на омраза и враждебност

Getty (архив)
share

Турски съд нареди днес освобождаване от ареста на турската поп звезда Гюлшен, която ще остане под домашен арест в очакване на процес по обвинения в "разпалване на омраза и враждебност" във връзка с нейна шега за турските религиозни училища, предаде АП, цитирана от БТА.

Миналата седмица, след решение на прокуратурата,  46-годишната певица и автор на песни, чието пълно име е Гюлшен Чолакоглу, беше отведена от дома си в Истанбул за разпит и след това задържана в ареста.

Турската прокуратура погна популярна певица
Арестът предизвика възмущение в социалните мрежи и задълбочи опасенията относно съдебната система в Турция, чиято независимост се поставя под въпрос от опозиционните партии.

Обвиненията се базират на шега, която певицата направила по време на свой концерт през април, когато споменала, че "перверзията" на един от музикантите ѝ се корени в това, че е учил в религиозно училище.

По искане на адвоката на Гюлшен истанбулски съд освободи изпълнителката от ареста, при условие че няма да напуска дома си. Съдът се позовава на факта, че певицата има малко дете, за което се грижи, няма риск да избяга и е малко вероятно да укрие доказателства.

Адвокатът ѝ Емре Емек каза, че приветства факта, че Гюлшен "ще прекара нощта в собствения си дом с детето си", но би искал тя да бъде освободена и от домашния арест.

Критици на правителството заявиха, че арестът на певицата е усилие от страна на президента Реджеп Ердоган да укрепи подкрепата от страна на религиозните и консервативните поддръжници преди изборите следващата година.

Гюлшен преди време стана мишена на ислямистките кръгове заради провокативните си сценични костюми и развяването на знамето на ЛГБТ-общността по време на неин концерт.

 

Водещи новини

Още новини