Корабът "Разони" излезе от Дарданелите и продължава пътуването си към Ливан

GettyImiges
share

Корабът "Разони" е преминал през Дарданелите и продължава пътуването си към Ливан, предаде Анадолската агенция.

Това е първият търговски кораб, натоварен с 27 хиляди тона царевица, с който започват доставките на блокираното на украински пристанища зърно съгласно споразумение, подписано от Русия, Украйна, ООН и Турция на 22 юли в Истанбул. 

Прекосяването на пролива при Чанаккале отне на плавателния съд два часа и половина.

След инспекцията: Корабът с украинско зърно продължава пътя си през Босфора към Ливан

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, потегли от Одеса в понеделник сутринта в посока към ливанското пристанище Триполи. 

Около 14:30 ч. вчера след проверка, извършена преди обяд от инспектираща комисия на Съвместния координационен център, корабът навлезе в Босфора и продължи през Мраморно море към Дарданелите. 

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.   

Водещи новини

Още новини