Загадка остават причините за катастрофата на товарния самолет край Кавала

pixabay
share

Много са въпросите, които възникват около причините за катастрофата на украинския товарен самолет със сръбски боеприпаси, който се разби в събота вечер край северногръцкия град Кавала, коментира гръцкият телевизионен канал Скай, цитиран от Дарик.

Експертите вече имат в ръцете си черната кутия на самолета, която беше открита от сапьорите сред останките на товарния Ан-12. При катастрофата загинаха и осемте членове на екипажа.

Самолетът, който падна край селището Палеохори в събота, е излетял от сръбския град Ниш и според официалните сведения от Сърбия е превозвал боеприпаси за минохвъргачки с крайна дестинация Бангладеш. В понеделник Гърция направи дипломатически демарш пред Сърбия и Украйна и се оплака, че е трябвало да бъде предварително уведомена за товара на самолета.

Всичко по темата:
Самолет с тонове експлозиви се разби край Кавала 12

Ето какво се е случило минути преди самолетната катастрофа край Кавала

Основните сценарии за катастрофата, които проучват експертите, са за пожар със загуба и на двата двигателя, за повреда на множество органи за управление, която е довела до загуба на височина, за липса на смазочни материали, която е причинила пожара и за отказ на противопожарната система.

Според очевидци на катастрофата самолетът е горял още преди да се удари в земята.

В 22:37 ч. пилотът е предал, че самолетът ще се върне обратно в Сърбия, но пет минути ситуацията на борда ескалирала и било поискано аварийно кацане в Кавала, обясни пред Скай авиационният инженер Федон Карайосифидис.

Генералът от запаса от гръцката авиация Константинос Ятридис не изключва възможността пожарът в самолетът да е обхванал и вътрешността и пилотите да не са успели да поставят кислородни маски и да са изгубили съзнание в резултат на задимяване.

Сред въпросите, които засега нямат отговор, е каква повреда е възникнала, защо пилотът първоначално е искал да се върне в Сърбия, защо не се е насочил към най-близкото летище на остров Лимнос, което е било на два пъти по-малко разстояние от Кавала, защо е била изгубена връзката с контролната кула за две минути.
 

Междувременно гръцките власти продължават операцията по локализиране и обезвреждане на невзривени боеприпаси от самолета. Снарядите са се разпръснали при катастрофата в радиус от 500 метра в нивите. В операцията участват пет екипа с 36 сапьори, които трябва да проучат зона от 1000 декара. Дейността им се подпомага и от дрон.

Всичко по темата:
Самолет с тонове експлозиви се разби край Кавала 12

Водещи новини

Още новини