Освободени са активистите от ЛГБТИ общността, задържани по време на Прайда в Истанбул

Getty (архив)
share

Освободени са 373 активисти от ЛГБТИ общността, задържани по време на Парада на гордостта (Прайда) в Истанбул, съобщиха организаторите на прайда, цитирани от Асошиейтед прес.

Kaos GL, водеща правозащитна организация, подкрепяща правата на ЛГБТИ общността, посочи, че всички хора, задържани в неделя, са били освободени, след като са дали показания в полицията и са преминали през здравни прегледи. Някои от тях са били освободени още през нощта.

Местните власти в популярните истанбулски квартали Бейоглу и Кадъкьой забраниха всички прояви на ЛГБТИ миналата седмица, като посочиха, че забраната има за цел осигуряване на безопасност, мир, както и предотвратяване на престъпления.

Освободени са активистите от ЛГБТИ общността, задържани по време на Прайда в Истанбул

Редица улици и станции на метрото бяха затворени от полицията вчера, за да не могат да се събират демонстрантите. Полицията също така изтласка и задържа редица журналисти.

От организацията Амнести Турция заявиха, че забраната е "изключително сурова" и "произволна". Милена Буюм, отговорник за кампанията на правозащитната организация в Турция, написа в Туитър, че задържаните лица са били "лишени от свободата си просто защото са упражнявали правата си" на свобода на изразяване и събиране.

Турските власти разрешаваха провеждането на прайд шествия в продължение на повече от десетилетие - от 2003 г., когато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе министър-председател. През 2014 г. в Истанбулския прайд участваха към 100 000 души.

През 2015 г. обаче полицията разпръсна активистите, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия след забрана за събитието, обявена в последния момент. Оттогава шествието е забранено.

Водещи новини

Още новини