Ердоган: Няма да оставим без отговор нападението срещу джамия в Кипър

Getty images
share

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че атаката срещу джамия в кипърския град Ларнака няма да остане без отговор, съобщи БТА.

За съжаление имаше опити за нападения срещу наши джамии в (Южен) Кипър. Разбира се, това няма да остане без отговор от наша страна, каза турският лидер пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Катар.

Ердоган към премиера на Гърция: Лъжец!

По информация на турския в. "Дейли Сабах" най-малко един заподозрян е задържан след опит за палеж на Голямата джамия в Ларнака. Никой не е пострадал при атаката.

"Искаме да кажем следното на Южен Кипър: не извършвайте подобни действия на саботаж срещу наши джамии. Цената, която ще трябва да платите за подобни актове на саботаж, ще е висока", посочи Ердоган.

По информация на кипърските власти 27-годишен сириец е арестуван по подозрение в опита за палеж. Нанесени са били щети на дървената врата на джамията, но след това се е намесила пожарната служба.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе самопровъзгласена Севернокипърска турска република.

Водещи новини

Още новини