Вилдерс обидил Ердоган

Getty (архив)
share

Турската генерална прокуратура е започнала разследване срещу крайнодесния нидерландски депутат Хеерт Вилдерс, предаде Би Би Си.

Обвинението в Анкара е заявило, че парламентаристът от западноевропейската монархия е обидил Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на Партията на свободата в редица постове, публикувани вчера в социални мрежи, е сравнил президента на страната на два континента с "Ислямска държава" и го нарекъл терорист. Вилдерс също е призовал Турция да бъде изгонена от НАТО.

"Подобни публикации накърняват честта и достойнството на Република Турция и нейния президент. Заради това ние започнахме разследване", това са заявили от държавното обвинение.

От администрацията на президента са посочили, че Турция и нейният народ винаги са заклеймявали тероризма във всичките му прояви. Ето защо ние смятаме изказвания от такъв характер за недопустими. "Те само наливат вода в мелницата на екстремизма и туркофобията", категорични са били от президентството на югоизточната ни съседка.

Вилдерс е станал поредният европеец, обвивен в обида на Ердоган. През 2016 г. Турция е повдигнала подобни обвинения на германския комик Ян Бьомерман. Те са били отхвърлени от съдилища във Федералната република.

Германски съдии за иск на Реждеп Ердоган: Nein!

Вилдерс е станал член на парламента в Хага през 1998 г. Той през 2008 г. във филма си "Фитна" е обвинил исляма, че е подкрепял тероризма.

Водещи новини

Още новини