В Скопие се счепкаха за София

Getty (архив)
share

Властта и опозицията в Скопие се спречкаха на тема София, написа сръбският в. Вечерне новости.

Днес от партията на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) са разпространили днес следната декларация.  "Истерията на лидера на (основния опонент на правителството на Северна Македония) ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е достигнала върхове. Неговите последни изказвания вредят на суверенитета на нашата страна и подкопават изграденото с мъки национално единство и възпрепятстват пътя ни към Европейския съюз", се е посочвало в документа.

Поводът за декларацията е било изказване на Мицкоски. Той в петък е заявил, че министър-председателят на балканската държава е планирал посещение на 28 и 29 ноември в София. Според опонента на властта Заев е щял да преотстъпи на източната част на родината си на България.

"Лъжа, лъжа и пак лъжа. Такива думи са меко казано вредни и не отговорят на истината. Уикендът мина. Да сте видели някакво решение за прекрояване на границите? Ние много бихме искали да знаем за коя българска организация работи господин Мицкоски", са заявили от СДСМ.

От политическата формация на властта са обвързали изявата на лидера на опозицията със загубата на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори през 2016 и 2020 г.

"Вечният губещ Мицкоски не може да преживее пораженията си и се опитва да намери под вола теле", категорични са били от партията на Заев.

ВМРО-ДПМНЕ (на власт от 1998 до 2002 г. и от 2006 до 2016 г.) е провеждала политиката на т.нар. Антиквизация  (гражданите на югозападна ни съседка са били обявявани за наследници на древните македонци). След нейното падане от власт този процес е започнал да затихва.

Протест на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Скопие

Основната опозиционна сила се е активизирала след като на 17 ноември 2020 г. българският външен министър Екатерина Захариева е обявила, че София няма да даде хода на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, защото в Скопие не спазвали Договора за добросъседство от 2017 г.

Водещи новини

Още новини