Заев: Това е най-тежкото поражение на ЕС

Булфото
share

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е казал, че отказът на България да подкрепи проекта за преговорна рамка на страната му за членство в Европейския съюз е било най-тежкото поражение на 27-те, предаде сръбското радио Б92.

Министър-председателят на югозападната ни съседка пред базираната в Скопие телевизия 21 е подчертал, че неговата родина е показала готовността си да се присъедини към икономическото и политическото обединение. По думите му Северна Македония е спазвала Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество (подписан с България на 1 август 2017 г.) и Преспанското споразумение (подписано с Гърция на 17 юни 2018 г.).

"Ние обаче не видяхме реципрочен отговор на нашите усилия от страна на Брюксел", е посочил още Заев.

"Правителството, парламентът и гражданите на Република Северна Македония ще продължат да работят в посока на изграждане на приятелски отношения с всички наши съседи", е посочил още министър-председателят.

Екатерина Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония за ЕС на този етап

Заев е допълнил, че той лично и ръководеното от него правителство са възприели тежко решението на България . Политикът също е изразил мнението си, че то е било взето с оглед очакваните през март избори за Народно събрание.  

"Ние заслужаваме още един шанс", е казал още Заев.

Министър-председателят е бил категоричен, че Република Северна Македония е нямала алтернатива освен пълноправното членство в Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини