Гърция спира издръжката на търсещите убежище от 15 март

Getty Images/Guliver (архив)
share

Възможният финансов пакет за Турция за грижи за бежанците на нейна територия може да бъде по-малък от предишния и ще зависи от придържането на Анкара към споразумението за миграцията, заяви днес европейският комисар за бюджета Йоханес Хан, цитиран от ДПА.

Много училища, детски градини и болници бяха построени за бежанците и това трябва да бъде финансирано отново, заяви Хан пред германския вестник "Велт".

Но ЕС ще бъде "принципно подготвен да разшири по-нататъшната подкрепа в помощ на бежанците в Турция", само ако Турция преустанови "политиката на шантаж" със заплахи да изпрати още мигранти в ЕС, предаде БТА.

Междувременно Гърция обяви, че ще ограничи помощта за търсещите убежище от 15 март, за да облекчи бремето по приемането им в страната, информира ДПА.

Министърът за миграцията и убежището Нотис Митаракис каза, че вчера е приета поправка, с която спира издръжката на търсещите убежище и те ще трябва да работят, за да живеят. Това ще направи нашата страна по-малко атрактивна дестинация за миграционния поток", каза Митаракис в интервю за телевизия Скай, цитирано от агенция АНА-МПА.

Водещи новини

Още новини