Македонският премиер Зоран Заев: България е наш съюзник

Булфото (архив)
share

България е наш съюзник, каза македонският премиер Зоран Заев, предаде сръбското радио Б92.

Лидерът на управляващия балканската държава Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) вчера в Скопие откри кампанията за местните избори, насрочени за 15 октомври. Пред свои привърженици той заяви, че югозападната ни съседка върви към Европа и няма път назад. Ние сме твърдо решени Македония да стане пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. "България е наш съюзник по този път. Отношенията ни с Албания и Косово са на най-високо ниво, връзките ни със Сърбия отбелязаха напредък и водим конструктивен диалог с Атина, при който също има прогрес. Ние нямаме врагове сред съседите си и евроатлантическата ни интеграция няма алтернатива", категоричен бе той.

Гърция блокира приемането на Македония в международни организации заради спора за името на югозападната ни съседка от 1991 г. Членката на ЕС се аргументира, че не може да има държава, която носи името на гръцката провинция Македония.

"Ние се борим да подобрим живота на всички наши граждани. Независимо от техния етнически произход и от това дали къде живеят", каза още Заев.
 

Водещи новини

Още новини