Бившият ни генерален консул в Одрин: Превратът в Турция беше инсциниран и режисиран

share

В съвремена Европа няма преврати. Преврати има в Латинска Америка, Африка и Турция. Трябва да си отговорим на въпроса защо се стига до преврати в Турция.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. "Сюлейман Гьокче каза онзи ден, че това не е военен преврат, а политически пуч. Военните обраха пешкира. По отношение на преврата има две позиции. Едната е на управляващите и Реджеп Ердоган, а другата е на опозицията, която твърди, че това е било контролиран и инсциниран преврат. Най-лошото е, че турското общество е много разделено. Европа и България сме против извършването на преврати. Този преврат ни касае пряко. Днес излезе информация за 77 българи, които влизат в черен списък. Това е с цел да се твърди, че има тероризъм, правителството се бори и арестите трябва да продължават. От наша страна има добросъседска политика, но Турция се опита да се намеси грубо във вътрешните ни работи", каза той.

Гост в студиото беше и политологът Ахмед Ахмед, който изказа различно мнение от Димов, като двамата не спряха да спорят по време на целия разговор. "Трудно ми е да си представя, че някой може сам да инсценира преврат. В Турция наистина има разделение на обществото. В Египет също беше извършен преврат, но България го подкрепи. Проблемът между Турция и ЕС, че е Турция не иска да загуби суверинитета си и да изпълнява заповеди от Брюксел, както правим ние. Не ми е ясно какво представлява тезата за неосманизма. Турция просто иска да запази своя суверинитет", повтори политологът.

Водещи новини

Още новини