ПКК зове кюрдите в Турция на бунт

share
Кюрдската работническа партия /ПКК/ призова днес кюрдското население в Турция на "бунт" след смъртта на 35 кюрдски селяни, убити при въздушни удари на турската армия в сряда вечерта на иракска територия, близо до турско-иракската граница, предаде АФП.
 
Ние призоваваме народа на Кюрдистан, специално в Хаккяри и Шърнак /два окръга, съседни на Ирак/, да реагира срещу това масово избиване и да поиска сметка от неговите извършители чрез бунтовете си, заяви в съобщение Бахоз Ердал, отговорен представител на въоръженото крило на ПКК.

ПКК изпозва думата бунт /"serhildan"/ , имайки предвид акции на бурен протест, вкюлчващи стълкновения с полицията и гражданско неподчинение, отбелязва АФП. Бахоз Ердал обвини също турската армия, че нарочно е взела на прицел цивилни. "Това масово избиване не е инцидент или непредумишлен акт. Това е организирано и планирано избиване", заяви той.

Местните представители и заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик заявиха, че жертвите са били контрабандисти, пренасяли с магарета и коне цигари между Ирак и Турция.

Водещи новини

Още новини