Избраха новото правителство на Хърватска

Интернет
share

Хърватският събор днес избра ново лявоцентристко правителство на премиера Зоран Миланович, чиято глава цел ще бъде намаляването на бюджетния дефицит, прилагане на мерките за икономии, както и извършване на реформи за излизане от икономическата криза, предадоха местни медии, цитирани от "Идивиди".

"За" избора на новото правителство гласуваха 89 депутати, 28 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Новото хърватско правителство има 22 министри - председател, четирима заместник министър-председатели, от които трима ще ръководят и министерски ресори, и 17 министри.

Петнадесет членове на правителството са от редиците на Социалдемократическата партия (СДП) на Миланович, трима от листите на либералната Хърватската народна партия (ХНП), един на Истърският демократичен събор (ИДС), а трима не са членове на нито една партия.

Първи заместник-премиер и министър на икономиката ще бъде Радомир Чачич от ХНС, а останалите трима заместник-премиери са Миланка Опанчич от СДП, която е и министър на социалната политика и младежта, Бранко Грчич от СДП, който ще ръководи и Министерството на регионалното развитие, както и Невен Мимица. 

Външен министър ше бъде Весна Пушич от ХНС, а за ресора на вътрешните работи ще отговаря Ранко Остоич от СДП. Финансовият министър ще се казва Славко Линич от СДП, а министър на отбраната ще бъде Анте Котроманович от СДП.

Новият премиер Миланович при представянето на правителствената програма пред събора заяви, че страната е в опасна икономическа ситуация, но че има шансове за възстановяване.

"Кризата винаги е опасна, но тя носи и елементи на възможности. Искаме тя да се превърне във възможност", каза Миланович.

В областта на външната политика Загреб възнамерява да развива добри отношенията със съседните страни, стига това да не е в ущърб на хърватските интереси.

"Без сътрудничество с останалите балкански страни, Хърватска ще изпадне в много по-лоша икономическа ситуация, отколкото е сега", подчерта той.

Водещи новини

Още новини