Абдулкадир Масхарипов е убиецът от клуб „Рейна“ в Истанбул

share

Нападателят от новогодишната нощ в клуб „Рейна" в Истанбул е разкрит. Той е член на клетката „Узбек", формирование на "Ислямска държава" и се казва Абдулкадир Масхарипов, съобщава електронното издание на Хюриет, позовавайки се на данни от  дирекциите за борба с тероризма и на разузнаването в Истанбул.

В рамките на разследването арестуваните са 25 заподозрени. Те са подпомагали атентатора. Терористичната клетка от 10 души „Узбек" е разбита и е доказано, че тя активно е участвала в осъществяването на кървавото нападение в известния клуб.

Абдулкадир Масхарипов е роден в Източен Туркестан (или Уйгуристан), исторически район в Западен Китай.

След като тази клетка на ДАЕШ е разбита, на 15 декември убиецът Масхарипов тръгва от Коня за Истанбул. Разследващите твърдят, че и след масовата екзекуция в новогодишната нощ, когато загинаха 39 души, а много други бяха ранени, членовете й продължават да оказват логистична подкрепа на атентатора.

Той все още не е заловен.

В същото време днес бе заловена група от петима терористи, преминали незаконно сирийската граница, съобщава Нова телевизия. Двама от тях са признали при разпитите, че са проникнали в Турция със задачата да осъществят самоубийствени атентати. Мишени на планираните нападения са сградите на властта в община Джейланпънар в югоизточната провинция Шанлъурфа, както и азиатската част на Истанбул.

Петимата са обучавани в лагерите на кюрдските сепаратисти от ПКК в Хасака, Сирия, двама от тях са подготвени за „живи бомби“. Оръжията и боеприпасите е трябвало да им предоставени в Турция. Разследването продължава.

Водещи новини

Още новини