Турция скъса отношенията си с Франция заради закона за геноцидa над арменците

Guliver / Getty Images
share

Турция отзовава посланика си от Франция и прекъсва всички официални контакти заради закона, предвиждащ криминализиране на отричането на геноцида над арменците по време на Първата световна война, одобрен от долната камара на френския парламент днес, обяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от информационните агенции.

Ердоган заяви, че Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция и че Анкара ще замрази военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде Асошиейтед прес.

Планираната за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена. Турският премиер добави, че може да последват и други  ответни мерки. Законопроектът, който третира като престъпление  отричането на геноцида над арменците от страна на османските  турци по време на Първата световна война, беше приет днес от  френското Национално събрание, като предстои да бъде гласуван в  Сената догодина.

Според Армения по времето на Османската империя в  периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Ердоган определи законопроекта като "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат  излекувани", предаде Ройтерс. "Ние нямаме геноцид в нашата история", подчерта Ердоган  пред журналисти в Анкара. "Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", добави турският премиер,  цитиран от ДПА.

Водещи новини

Още новини