Мистериозен руски отряд разстрелва показно джихадисти в Турция

Getty Images/Guliver
share

12 души от различни ислямски републики на бившия СССР са убити показно в Турция през последните няколко месеца, съобщава Би Би Си.

Предполага се, че зад ударите стоят професионални руски убийци. Към това насочват намерените улики при едно от убийствата. Забравени са карта с памет и снимка, на която се предполага, че е на един от убийците.

Една от жертвите е 46-годишният чеченец Руслан Исрапилов. Той и още група негови сънародници живеят в малкия турски град Лимтепе. Преди няколко месеца Руслан забелязал кола с двама души, която го следи. Местният полицай ги видял и му казал, че са руснаци. "Защо не направи нещо, като видя, че са "определено руснаци", скарал му се Руслан. Чеченецът бил застрелян хладнокръвно в главата, сърцето и корема малко по-късно пред дома си. Намерил го малкият му син.

Друга жертва на предполагаемите "руски килъри" е Абдулвахид Еделгириев. Той е борец за създаването на „Ислямска държава“ в Чечения още от началото на 90-те години. Убит е, докато отива да вземе племенницата си от мол в Истанбул. Засякла го кола. От нея излязъл мъж, който започнал да стреля по Еделгириев през стъклото на колата му, само че не улучил. Чеченецът тръгнал да бяга, а убийците го последвали. Наръгали го с нож във врата. Еделгириев починал от загубата на кръв. Преди това той се е сражавал в редиците на терористите от Джабхат ал-Нусра в Сирия. Върнал се в Турция и обявил, че ще възобновява джихада в Южна Русия.

Другите жертви на мистериозните убийства в Турция са на хора от Таджикистан, Узбекистан и Чечения.

Водещи новини

Още новини