Турция: Не можем да осъдим превратаджиите на смърт

gettyimages (архив)
share

Нямаме възможност да издадем смъртни присъди на организаторите и участниците в опита за преврат от 15 юли, каза турският премиер Бинали Йълдъръм (на снимката), предаде РИА Новости.

Министър-председателят на югоизточната ни съседка коментира темата за промените в законодателството на страната. "Връщането на смъртното наказание е въпрос, който засяга Конституцията ни, и по него трябва да се постигне консенсус. Ако получим одобрение от другите партии в парламента, ние ще можем да променим Наказателния кодекс. Това обаче няма да засегне хората, които се опитаха да свалят нашия президент Реджеп Ердоган. Ние не можем да приложим закон за престъпление, което е извършено преди нормативният акт да е влязъл в сила", поясни той. Ние обаче няма да правим никакви компромиси с пучистите, категоричен бе премиерът на Турция.

Ердоган по-рано заяви, че законопроектът ще бъде внесен за разреждане в парламента в скоро време. Предложението бе подкрепено от Партията на националистическото действие и вероятно ще мине през Меджилиса.

Последната смъртна присъда в Турция бе изпълнена през 1984 г. Страната забрани премахна този тип присъди 20 години по-късно. Премахването на смъртното наказание бе направено заради кандидатстването на страната в Европейския съюз.

Водещи новини

Още новини