Асад обвини Ердоган, че използва опита за преврат, за да наложи ислямистки порядки

share

Сирийският президент Башар Асад обвини турския си колега Реджеп Ердоган, че се възползва от неуспелия преврат, за да наложи строги ислямистки порядки, които застрашават както Турция, така и съседите й, предаде Ройтерс.

"Ердоган използва преврата, за да осъществи един екстремистки план, плана на "Мюсюлмански братя" в Турция. Това е опасно за Турция и за съседните й страни, включително за Сирия", каза Асад пред кубинска информационна агенция, цитиран и в профил на президентството в социална медия.

Отношенията между някога близките съюзници Асад и Ердоган се влошиха след избухването на конфликта в Сирия през 2011 година. Дамаск обвинява Анкара, че подклажда гражданската война, като подпомага ислямистките бунтовници и позволява на чуждестранни джихадисти да влизат в Сирия.

Пред кубинската агенция Пренса Латина Асад заяви, че хора от повече от 100 националности воюват срещу сирийските правителствени сили на сирийска територия, предаде ТАСС.

"Бойци от над 100 националности участват в агресията срещу Сирия. Ислямистките екстремисти са готови да убият всеки, който не изглежда, не се чувства и не се държи като тях", каза Асад и добави, че терористични групировки като "Джебхат ан Нусра", "Ахрар аш Шам" и "Джаиш ал Ислам" имат съвсем същата идеология като "Ал Каида".

Сирийската армия действа именно за това - да бъдат победени терористите, подчерта той.
Не бива никога да се разчита на никой американски президент, каза Асад в интервюто за кубинската агенция.
Преустановихме отношения със САЩ през 1974 г. и оттогава сме си взели поука: никой не може да разчита на нито един американски президент, заяви той.

Водещи новини

Още новини