Турският посланик: Извънредното положение няма да наруши връзките между България и Турция (видео)

Булфото (архив)
share

Посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче даде извънредна пресконференция, на която разясни ситуацията в южната ни съседка, предаде репортер на Novini.bg.

На 15 юли бе направен опит за преврат в турция. Организирана терористична кампания. Извършителите стреляха по цивилни и бомбардираха националния парламент. Опитаха се да атакуват нашия президент, който беше в Мармарис. Малка част от военните се включиха в този метеж. Този акт не се ползваше от подкрепата на командващите армията. Много мирни и цивилни граждани загинаха от атаките на метежниците, но турският народ успя да се противопостави и да защити демократичните норми и права. Държа да подчертая, че всички политически партии в Турция застанаха твърдо в защита на демократичните и конституциуонни права в страната, каза той.

Посланик Гькче обясни, че ситуацията в Турция е динамична и постоянно има развитие. Във връзка с въведеното извънредно положение в страната той увери, че това няма да попречи икономическите, бизнес, културните и туристическите отношения между България и Турция. И в момента има милиони туристи в Турция. Парламентът работи, вестниците също и всичко останало. Това не е военно положение. Бизнесът ще върви както обичайно, няма да има ограничения, може да посещавате всяко място, което пожелаете, коментира той и подчерта, че човешките права и свободите ще бъдат зачитани по конституционния ред. Ще бъдат съблюдавани международните закони. Турция е една от страните учредителки на Съвета на Европа, член на НАТО и категорично се стреми към ЕС, допълни посланик Гьокче.

Той коментира още, че е имало военни преврати в Турция в миналото, но никога не е бил атакуван националният парламент. Това са времена на изпитание, но Турция, въпреки голямото изпитание, ще го преодолее по демократичен начин, заяви посланик Гьокче. На въпрос за смъртното наказание той обясни, че тепърва предстои една голяма дискусия по този въпрос. Това е нещо сериозно и трябва да бъде обсъдено в парламента. Единствено президентът и парламентът могат да говорят по този въпрос, каза още той.

Водещи новини

Още новини