Турският премиер: Връщането на смъртното наказание изисква промяна на Конституция

share

Евентуалното въвеждане на смъртното наказание трябва да стане след реформи на нашата Конституция, каза турският премиер Бинали Йълдъръм (в средата на снимката), предаде ТАСС.

Днес премиерът в Анкара заяви, че връщането на екзекуциите изисква промени в основния закон на държавата на два континента. Смъртното наказание бе отменено през 2004 г., като стъпка на страната към пълноправно членство в ЕС. Днес първият дипломат на 28-те Фредерика Могерини предупреди Анкара, че ако промени Наказателния си кодекс, това ще сложи край на преговори между Брюксел и Анкара. Българският външен министър Даниел Митов направи подобно изявление.

За връщане на смъртното наказание в Турция се заговори след като през нощта на 16 срещу 17 юли 2016 г. военни се опитаха да свалят турския президент Реджеп Ердоган от власт.

Днес Йълдъръм заяви, че ситуацията се намира под контрол и призова турците да останат на улиците и да продължат с акциите в подкрепа на управляващите. "През деня ще стоим на работните си места, а вечерта ще бъдем наряд на постовете на демокрацията", заяви той.

Премиерът заяви, че по време на сблъсъците са загинали 208 души.

Водещи новини

Още новини