Турция няма да праща свои войски в Сирия

Getty Images/Guliver
share

Турция не планира да праща свои войски в Сирия, заяви министърът на отбраната Исмет Йълмаз, цитиран от Анадолската агенция и Ройтерс. Йълмаз отрече и твърдението на правителството в Дамаск, че турски войници са навлезли на сирийска територия, предаде БНР.

По-рано стана ясно, че турската армия е подложила на обстрел четири района в Северна Сирия. Турция е реагирала на трансгранична заплаха, заяви министърът на отбраната на Турция Исмет Йълмаз. По думите му, кюрдски бойци са изстреляли снаряд срещу територията на Турция. В рамките на мерките за реагиране, батарея гаубици е открила огън срещу бойни единици, открити в сирийските региони Мараназ, Сиджарназ, Тал Рафат и летище Менах, каза Йълмаз.

Според Анадолската агенция най-малко 29 кюрди са загинали на сирийска територия при обстрелите от страна на Турция.

Анкара е подложена на натиск от западни държави да спре обстрела на кюрдски позиции, но вчера премиерът Ахмет Давутоглу заяви в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че Турция ще продължи да обстрелва бойците на кюрдската партия Демократичен съюз в Сирия.

Вчера сирийското правителство изпрати писмо до Съвета за сигурност на ООН, в което информира за артилерийския обстрел, извършван от турските сили. Дамаск поиска от ООН да спре Турция. В писмото до Съвета за сигурност се посочва, че с действията си Анкара осигурява "пряка подкрепа" за терористите.

Водещи новини

Още новини