$19 млрд. ще струва "Турски поток", строежът стартира през октомври

share

19 млрд. долара е по проект стойността на проекта за газопровода "Турски поток", който Русия ще изгражда с Турция, съобщиха турски източници.

18 млрд. долара ще бъдат инвестирани за трасето под Черно море и останалата част за трасето по сушата. Специалистите обаче отбелязват, че изчисленията са приблизителни, предаде БНР.

"Турски поток" бе договорен при посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара и се предвижда да бъде с мощност 63 млрд. кубически метра газ годишно, от които 50 млрд. ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

910 км от трасето ще преминават под Черно море, като 660 км ще вървят по трасето на анулирания проект "Южен поток". 260-километровото трасе по суша ще преминава през турска Тракия и ще стига до турско-гръцката граница.

"Газпром" обяви,че планира да започне строителството на морското трасе от 1 октомври тази година, а Турция, която ще изгражда трасето по сушата, ще стартира на 15 декември. Предвижда се "Турски поток" да влезе в действие на 30 декември 2016 г. След пуска на първия етап се планира доставките през Украйна да бъдат напълно прекратени. А Турция да се превърне във втори по значимост доставчик на руска газ след Германия.

Водещи новини

Още новини