Ердоган се обяви за решение на кипърския въпрос чрез създаване на две държави

share

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се обяви за решение на кипърския въпрос чрез създаване на две държави по време на посещението си в турската част на разделения остров, предаде БНР.

Това бе първата визита на Ердоган зад граница, след като положи клетва като държавен глава. Ердоган разговаря с лидера на признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република Дервиш Ероглу.

"Севернокипърската турска република ще направи всичко необходимо, за да работи за едно ново партньорство, основано на решението за създавенето на две държави и на политическото равноправие. Гърция и кипърските гърци трябва да демонстрират същата добра воля", заяви Ердоган. Той прикани международната общност да предприеме по-решителни действия за решаването на въпроса.

Международно признатото правителство в Никозия определи визитата като незаконна. Говорителят му Никос Христодулидис нарече неприемливи честите опити на Анкара да въвлече в диалога Гърция в опит да й припише отговорност за настоящата окупация на Кипър, за която отговорна е единствено Турция.

Водещи новини

Още новини