Абдуллах Гюл няма да се кандидатира отново за президент на Турция

share

Турският президент Абдуллах Гюл няма да се кандидатира за втори мандат. По конституция той има право да се кандидатира отново на президентските избори на 10-и август след края на първия си 7-годишен мандат, съобщава БНР.

Гюл заяви пред журналисти, че няма да се кандидатира повторно. Това изявление фактически открива пътя на премиера Реджеп Ердоган за кандидат на управляващата ПСР за президент на Турция. За пръв път на предстоящите избори държавният глава на Турция ще се избира с пряко гласуване от народа. Досега президентите се избираха от Великото национално събрание на страната.

Ердоган няколко пъти отлага обявяването на президентската кандидатура. Предвижда се да направи това на 1-ви юли. Очакванията са, че именно той ще бъде кандидат на ПСР и има всички шансове да спечели. Анализатори твърдят, че е вероятно Гюл да поеме лидерството на ПСР, а според други са възможни и други варианти.

Двете главни опозиционни партии - Народно републиканската партия и Партията на националистическото действие, се обединиха и регистрираха за свой кандидат Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на Организацията "Ислямска конференция".

Опозиционната прокюрдска "Партия мир и демокрация" също се очаква да издигне свой кандидат. Поради това анализаторите предполагат, че президентът ще бъде избран на втори тур, който се предвижда да се състои на 24-и август. 

Водещи новини

Още новини