Щетите от наводненията в Босна и Херцеговина се оценяват на 2 милиарда евро

share

Рекордните наводнения в Босна и Херцеговина са причинили щети, равняващи се на 2 милиарда евро, и са оказали негативно влияние на икономиката на страната, предаде AFP, позовавайки се на международна експертна група.

Обемът на щетите е еквивалентен на около 15% от БВП на балканската страна и ще станат причина за свиването на икономиката с 1.1% през тази година. Преди наводненията експертите прогнозираха ръст от 2.2% от БВП.

Оценките са направени от експерти от ЕС, ООН и Световната банка, в сътрудничество с местните власти.

Говорител на делегацията на ЕС в Босна и Херцеговина заяви, че това е „първоначална оценка на нуждите за възстановяване” и е „необходима още работа за потвърждаването й”, като посочи, че през следващите две седмици ще постъпят по-детайлни данни от секторите на икономиката.

Първоначалната оценка на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за щетите в края на май бе за 1.3 милиарда евро.

Новите данни ще послужат за база за международна донорска конференция, която се очаква да се проведе следващия месец в Брюксел. Тя ще има за цел събирането на средства за възстановяването на Сърбия и Босна и Херцеговина, които бяха най-тежко засегнати от наводненията на Балканите.

Водещи новини

Още новини