Ердоган даде старт на тунела “Евразия”

share

Турският премиер Реджеп Ердоган даде старт на строителните работи на тунела “Евразия”, който ще свърже азиатската и европейската част на Истанбул и ще мине под Мраморно море, съобщи Анадолската агенция.

Това е един от най-амбициозните инфраструктурни проекти на Анкара, който трябва да завърши през 2016 г. Става дума за втори подобен тунел след вече функциониращия “Мармарей”.

Ердоган натисна копчето на гигантската машина, която пробива тунела, като изтъкна, че той ще намали времето за пътуване при преминаването на Босфора от сегашните 100 на 15 минути.

В Ню Йорк има четири такива тунела, един - в Куала Лумпур, Малайзия, и тунел магистрала във Франция, каза Ердоган, като изрази надежда проблемите с трафика да останат в миналото.

Машината, която пробива тунела, ще напредва с 10 м на ден от азиатската към европейската страна на Босфора. Тунелът “Евразия” ще е дълъг 14,6 км и по него ще преминават само леки коли и микробуси. Камиони, мотоциклети, велосипедисти и пешеходци няма да бъдат допускани. Очаква се по съоръжението да минават 90 000 автомобили дневно, пише "24 часа".

Водещи новини

Още новини