Хашим Тачи: Русия да не се оправдава за Крим с Косово

Getty Images/Guliver
share

Русия трябва да спре да използва случая с независимостта на Косово, за да оправдае нахлуването си в Крим, защото те са несравними. Това заяви пред Ройтерс косовският премиер Хашим Тачи.

Руският президент Владимир Путин критикува западните сили за "лицемерието" им, като посочи, че те са подкрепили правото на Косово за самоопределение и независимост от Сърбия, а сега отричат правото на Крим да напусне Украйна.

Тачи, който командваше бунтовническата армия на косовските албанци в борбата им за независимост на бившата сръбска област Косово през 1998-1999 г, каза, че не вижда никакво подобие на тяхната война със събитията в Крим.

"Косовският случай по никакъв начин не може да се сравнява с кримския. Косово е уникален случай. Международната общност се намеси, след като Сърбия извърши геноцид", заяви Тачи.

Той допълни, че косовските албанци никога не са искали да напуснат една страна, за да се присъединят към друга, и оцени, че "промяната на граници и анексирането на територии от друга държава" е грешен подход, който може да има последици за целия свят.

Водещи новини

Още новини