Румъния започна строителство на база от ракетния щит на САЩ

share

В Румъния бе направена символичната първа копка на изграждането на база, която ще бъде част от оспорвания от Русия американски щит за противоракетна отбрана. Плановете са през 2015г. да заработи базата Девеселу, в която ще има радар и ракети прехващачи SM-3, пише "Дневник".

Вашингтон обяснява, че това са ракети за отбрана, а не за нападение и че ще са насочени само към ракети, идващи от вражеска сила. Като основна заплаха се има предвид Иран, но гневните реакции идват основно от Русия.

Пентагонът обяснява, че щитът, известен като Aegis Ashore System, е отговорът на НАТО срещу "растящата заплаха от разпространяването на балистични ракети в Близкия изток" и че ще пази и европейските партньори на САЩ.

"Това е сериозно партньорство със САЩ. Това е първият подобен обект, разполаган в Източна Европа", каза министърът на отбраната Мирча Друза.

В понеделник външният министър Сергей Лавров каза, че "противоракетната отбрана остава горещ въпрос", а руската позиция е добре известно. "Готови сме на конструктивен диалог със САЩ и НАТО и са сме отворени към намирането на компромис, но и нека да няма претенции, че няма какво да се променя в американската система за балистична защита, че не е срещу Русия и че само с говорене нещата ще се уредят."

Водещи новини

Още новини