Безредиците в Турция са планирани от САЩ, заявиха от партията на Ердоган

share

Изпълнителният секретар на управляващата партия в Турция – Партията на справедливостта и развитието, Хюсейн Челик, заяви, че данните на турското разузнаване потвърждават публикацията във вестник "Йени Шафак", в която се твърди, че зад безредиците в страната стоят САЩ.

Изданието, което е близко до управляващите, пише в свой материал, озаглавен „Кодово название – въстание в Истанбул”, че безредиците в Турция са били планирани още преди няколко месеца в Американски предприемачески институт, съобщава азербайджанското издание "Хакин".

"Знаехме, че в този институт се е обсъждал въпросът за възможността за дестаблизиране на обстановката в Турция, провокирайки младежите да излязат на протест по повод на истанбулския парк "Гези" на площад "Таксим", но не са очаквали протестите да отидат толкова далеч", заяви Челик пред журналисти.

По данни на изданието в срещата в Американски предприемачески институт са взели участие бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, бившите заместник-министри на отбраната на САЩ Пол Улфовиц и Дъглас Фейт, професор-изтоковед Бърнард Люис, заместник-председателят на Съвета по национална сигурност Елиът Абрамс, както и бившият съветник на министъра на отбраната Пърл Ричърс, бившият постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън и един от най-известните и влиятелни икономисти сред американските политически наблюдатели Уилям Кристъл, които са известни със своята антитурска позиция.

Челик каза, че именно тези неоконсерватори през 2007 година са разработили плана "Хъдсън", за да посеят хаос в страната.

Водещи новини

Още новини