Реджеп Ердоган: Мой дълг бе да изчистя площад Таксим

Getty Images/Guliver
share

Турският премиер Реджеп Ердоган посочи, че негов дълг е било да "изчисти" истанбулския площад Таксим след намесата на полицията късно в събота, за да премахне последния бастион на демонстрантите, които настояват за оставката му, предаде БТВ.

В реч пред хиляди негови привърженици, събрани в парк в периферията на мегаполиса, Ердоган заяви: „Казах, че сме стигнали до края. Че беше станало нетърпимо. Вчера бе предприета операция и те (площад Таксим и парка Гези) бяха опразнени... Това бе мой дълг като министър-председател.”

Министър-председателят на Турция разкритикува чуждестранните медии, че публикуват неверни информации за случващото се в страната.

"Ето я снимката, която представя нашата страна", заяви турският премиер, сочейки към събралите се хора. "Нека чуждестранните медии се опитат да скрият това. Би Би Си, Си Ен Ен, Ройтерс, опитайте да премълчите това. Вие в продължение на много дни показвахте фалшиви съобщения. И това не е този народ, който вие показвахте".

Премиерът добави, че на митинга са се събрали не тези, които "предизвикват разрушения и пожари". "Това не са тези, които хвърлят бутилки със запалителна смес, не са тези, които дрънчат с тенджери и тигани", подчерта той.

Ердоган напомни, че самият той се е срещнал с представители на протестиращите и е обсъдил с тях ситуацията. "В момента по въпроса за парка Гези тече съдебно дело. Какъв е смисълът те да стоят там, след като сега не се извършва никакво строителство там? Ако решението бъде в наша полза, ще проведем гласуване. Ако не е в наша полза, ще се съгласим. Но паркът принадлежи на целия народ, не само на тези хора. Сега той е разчистен", посочи турският премиер.

Водещи новини

Още новини