Турският институт по стандартизация е започнал да издава сертификат за допустимост на продуктите съобразно изискванията на исляма (т.нар. халал), съобщава "Хюриет дейли нюз".
Става въпрос за услуги, предлагани от ресторанти, магазини, хотели, кафенета, пекарни, вериги за бързо хранене и други. Оценката се базира на критерии, определени от Института за стандарти и метрология на ислямските държави. За издаването на сертификат институтът детайлно инспектира не само предлаганата храна, но и характеристиките на даденото заведение, правилата за заетост, хигиенните условия. Очаква се сертификатът и възможността за създаване на специални отделения за съобразено с повелите на исляма хранене в ресторантите и хотелите в Турция да насърчат туризма. Според проучване от 17 януари Турция е на трето място в света като благоразположена към мюсюлманите туристическа дестинация.