Камикадзе удари посолството на САЩ в Анкара (обновена+снимки+видео)

share

Взрив е избухнал пред посолството на САЩ в Турция, съобщи АФП.

Атентатът причинил смъртта на служителя от охраната Мустафа Акарсу, който от 20 години бил охранител в посолството. Журналистката от НТВ Идем Тунджай, която по това време била отишла за виза в посолството, е ранена и е откарана в болница. Районът около сградата в квартала Чанкая около дипломатическата мисия е отцепен. Повредена е и част от страничния вход на сградата, където е бил извършен атентатът. Предполага се, че извършителят е терорист-камикадзе. Атентаторът е влязъл в комплекса и е детонирал взривното устройство. На мястото на инцидента има полиция и линейки.

По-късно следобед бе идентифициран извършителят на експлозията. Министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер, който отиде на мястото на взрива съобщи, че атентаторът е мъж, чийто пръстови отпечатъци били разкрити от турската полиция. Атентаторът е 30-годишен, турски гражданин и принадлежал към нелегалната екстремистка организация Революционна народна партия за освобождение, позната в Турция с инициалите Дехашкапедже. Същият имал присъда за участие в терористични акции и лежал в затвора.
Извършителят е разкъсан от взрива. Същият възпламенил бомбата, когато минавал покрай портал номер две на американското посолство. Силният взрив разрушил портата, а детонацията била усетена в съседните сгради.

Турските политици изказаха съжаления във връзка с атентата. Премиерът Ердоган заяви,че атентатът още веднъж е доказателство,че терорът и борбата срещу тероризма е главният проблем на Турция. Външният министър Ахмед Давутоглу заяви,че турската страна отдава много важно значение към сигурността на дипломатическите посолства и занапред ще продължи да полага големи усилия в това отношение. В изявление на Американското посолство, огласено от телевизионния канал НТВ, се подчертава бързата реакция на турската полиция и се изразява благодарност за това.

Българското посолство, което се намира в района не е засегнато. Няма пострадали български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Водещи новини

Още новини