Македония: България май се опитва да се пазари с ЕС

share

Дали България с блокирането на Македония в ЕС се опитва да се пазари със страните-членки за свои интереси, като на пример, получаването на зелена светлина за приемане в Шенген, пише днес македонският ”Утрински весник”. Според изданието анализатори имали различни мнения по въпроса.

„България иска да получи международна видимост и легитимност защото нейният имидж в Европа е негативен. Или, погледнато по-различно: Чуваме как ЕС поръчва „ако Сърбия стане член на ЕС ще бъде лидер в региона...“ или „Гърция ако го реши спора с Македония ще бъде лидер в региона“... България никога не била посочена като „добър пример“ за нещо. Затова тяхната политика сега е инициирана от необходимостта да направят нещо, за да получат важност”, заявил професор Стево Пендаровски. Според него македонско-българските проблеми не са нерешими, нито сложни, като спора между Словения и Хърватия за границата. Затова той не вижда причина за българската блокада в междудържавните въпроси. Бившият посланик на Македония в България, Георги Спасов от друга страна смята че причините не са в пазарлъка с ЕС, а в предизборния период.

„Във време когато беше повече от ясно, че Македония няма да получи дата за преговори може би настоящето българско ръководство сметнало, че е по-добре да направи по-голямо сближаване с Гърция и тази своя подкрепа на гръцката позиция да превърне в подкрепа от Гърция или от гръцки бизнесмени за настоящите управляващи в България за следващите избори”, заявява Спасов.

Българският евродепутат Андрей Kовачев в изявление за „Дневник“ е отхвърлил твърдението, че София иска да покаже сила в ЕС давайки подкрепа за гръцкото вето.

"Не знам от къде идва това заключение. България не наложи вето на Македония. Факт е, че заключенията на Европейския съвет са приети единодушно от всички страни-членки на ЕС. Ако е вето, тогава е от всички 27 страни-членки”, заявил Kовачев.
Според него България би искала да има отлични отношения с Македония, посочвайки като пример отношенията между Кипър и Гърция или Румъния и Молдова.

„Европейската интеграция успя да смири старите противници, както Франция и Германия, убеден съм че европейската интеграция ще успее да преодолее и несъгласията между нас, заради стереотипите. Вие журналистите от двете страни на границата, сте основни играчи в този процес”, заявил Ковачев. Той изтъква, че историята вместо да ни свързва в момента ни разделя „не пропускайки да повтори позицията на България, че Македония е тази, която не ги поддържа добросъседските отношения”, пише вестникът.

Водещи новини

Още новини