Китайската компартия започна исторически конгрес

share

В Пекин бе открит 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия, предадоха световните агенции. Във форума, който се провежда при много строги мерки в сградата на парламента, участват 2325 делегати и "специално поканени лица" - министри, ръководители на държавни органи и видни обществени деятели.

Конгресът на партията, която има монопол върху властта в страната, ще утвърди "петото поколение" китайски лидери. Китайското ръководство ще бъде сменено за първи път от едно десетилетие.

Делегатите ще изберат нов състав на Централния комитет на ККП, който от своята страна ще избере членовете на Политическото бюро. Те ще излъчат състава на Постоянния комитет към Политбюрото - висшия ръководен орган.

Очаква се досегашният генерален секретар на партията Ху Дзинтао, на 69 години, който е и председател (президент) на Китайската народна република (КНР), да бъде заменен на най-висшия партиен пост от 59-годишният вицепрезидент Си Дзинпин.

Ако традицията бъде спазена, Си трябва да бъде избран формално за президент на Китай през март догодина и да остане на поста два мандата от по пет години.

Ху Дзинтао прочете пред делегатите доклад, в който направи равносметка на своето 10-годишно управление. Конгресът трябва да одобри доклада на Ху и да приеме промени в устава на партията, които отразяват промяната в нейната идеология.

Реформата в политическата структура е важна част от глобалните реформи на Китай, каза Ху пред делегатите. По думите му Комунистическата партия няма да позволи на ръководителите да злоупотребяват с властта си. "Партията ще се грижи лидерите на страната да съблюдават закона в мисленето си и в действията си. Ние трябва да сме сигурни, че всички са равни пред закона", каза той.

Думите му припомнят скандала, който наскоро разтърси китайското ръководство. Гу Кайлай, съпругата на бившия партиен лидер Бо Силай, през август беше осъдена на смърт за убийството на британски гражданин при отложено изпълнение на присъдата. Бо изпадна в немилост, беше изключен от партията и ще бъде съден. Бо Силай е "злоупотребил с властта си, допуснал е сериозни грешки и носи голяма отговорност", бе посочено в декларация на Политбюро, разпространена чрез държавната информационна агенция.
 

Водещи новини

Още новини