Драконовски мерки за сигурност в Пекин

share

Заради наближаващия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) в Пекин китайските власти налагат строги мерки за сигурност, предаде АП.


Сред мерките има и странни забрани като тази да се отварят прозорците на такситата, да се пускат да летят питомни гълъби, а за да си купиш самолетче с дистанционно управление вече трябва да имаш разрешение от шефа на полицията. Говори се, че кухненските ножове и острилките за моливи са прибрани от щандовете в магазините, а има и слухове, че властите следят за антидържавни лозунги по топчетата за пинг-понг.

Конгресът, който започва на 8 ноември, трябва да избере нови ръководители, които да управляват през следващото десетилетие тази най-многолюдна страна с втора икономика в света. Някои от предохранителните мерки влязоха в сила още днес при откриването на заседанието на 370-членния Централен комитет на ККП, който приключва подготовката за конгреса.

Китай винаги налага строги мерки за сигурност при големи прояви, както се прави и другаде по света. Например по време на Олимпийските игри в Лондон бе ограничено прелитането на самолети над града. Но въведените сега мерки в Пекин изглеждат изключително строги, вероятно в опит да се направи по-гладък преходът във властта, която напоследък бе разтърсена от скандали, посочва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня за висшия партиен функционер Бо Силай, изпаднал наскоро в немилост заради съпругата си, осъдена за убийство, както и за висш президентски съветник, подал оставка, след като синът му загива заедно с две полуголи жени в катастрофа със своето "Ферари".

Водещи новини

Още новини