Северна Корея тайно си продава златото на Китай

share

Северна Корея тайно продава злато, за да попълни недостига на конвертируема валута, след като страната похарчи милиони долари за празненствата по случай 100-годишнината от рождението на своя основател.

Южнокорейски медии се позовават на китайски източници, които посочват, че разорената комунистическа държава през последната година е продала на Китай над два тона злато на стойност 100 милиона долара, съобщи БТВ.

„Северна Корея изнася не само кюлчета злато, получени от мините в страната или от правителствените агенции, но и златни украшения, събрани от обикновените хора”, съобщи корейски бизнесмен. „Севернокорейските търговски компании в Китай тайно продават злато. За тази цел гражданите на страната са принуждавани да продават своите дребни бижута на властите”, допълва източникът.

Този процес е започнал, след като Ким Чен Ун пое ръководния пост от своя баща, който почина от сърдечен удар през декември миналата година.

Междувременно стана ясно, че парламентът в Пхенян се готви да проведе заседание на фона на спекулациите, че новото ръководство на страната смята да предприеме икономически реформи, които носят рискове, но могат да доведат и до позитивни промени. Сред тях са мерки за увеличаване на продуктивността на работниците и фермерите.

Страната има една от най-строго контролираните икономики по света и тя е отчайващо бедна след десетилетия на изолация, както и в резултат на наложените наскоро международни санкции заради разработваната ядрена програма.

Водещи новини

Още новини