Сергей Шойгу се срещна с Ким Чен-ун в Северна Корея

Twitter/X
share

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу се срещна днес в КНДР със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

Шойгу пристига в Северна Корея, за която САЩ твърдят, че доставя боеприпаси и балистични ракети на Русия, в ключов момент от войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

САЩ и съюзниците им обмислят дали да разрешат на Украйна да използва ракети с голям обсег западно производство, с които да нанася удари дълбоко в територията на Русия. Руският президент Владимир Путин каза вчера, че ако подобно разрешение бъде дадено, това ще означава, че Западът е влязъл в директен сблъсък с Русия.

Москва и Пхенян отричат да търгуват с оръжия помежду си, но заявиха, че ще укрепват военните си връзки. Русия задълбочи връзките си със Северна Корея след началото на войната в Украйна и Ким Чен-ун се срещна с Путин в КНДР през юни.

Ким Чен-ун си купи любимата порода коне от Русия

Шойгу беше министър на отбраната на Русия до май, а сега е секретар на руския Съвет за сигурност.

"Като част от продължаващия стратегически диалог между страните ни, беше извършен значителен обмен на гледни точки с корейските колеги по широк набор от въпроси, свързани с двустранния и международния дневен ред", заяви руският Съвет за сигурност, цитиран от новинарската агенция РИА.

Отбелязва се, че срещата е преминала в "атмосфера на изключително доверие и приятелство", се казва още в изявлението, предава БТА.

Водещи новини

Още новини