Съветникът на Белия дом по националната сигурност се срещна със Си Цзинпин в Пекин

Getty Images/Guliver
share

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан се срещна с китайския президент Си Цзинпин, предадоха световните агенции.

По време на срещата Си е заявил пред Съливан, че Китай и САЩ трябва да бъдат "източник на стабилност за световния мир". Двете страни трябва и да дадат импулс на общото развитие на света, а всяка една от тях не трябва да гледа на развитието на другата като на риск за себе си.

Си е допълнил, че ангажиментът на Китай за стабилно и устойчиво развитие на отношенията между Китай и САЩ си остава непроменен. Той е изразил надежда, че САЩ ще работят с Китай в тази насока.

Джейк Съливан се срещна в Пекин с високопоставен китайски военен представител

Китайският лидер обаче е подчертал, че при взаимодействието си с Вашингтон Пекин неизменно ще продължи да отстоява суверенитета и интересите на развитието на Китай.

На свой ред Съливан е заявил на Си, че президентът на САЩ Джо Байдън има желание в идните седмици да разговаря с китайския лидер, предаде Франс прес.

Това е първа визита на Джейк Съливан в Китай. В рамките на посещението си той вече се срещна с китайския външен министър Ван И и със заместник-председателя на Централния военен комитет Чжан Юся, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини