Военновъздушните сили на Филипините участват в първите си многонационални военни учения извън страната

Gettyimages
share

За първи път пилотите от военновъздушните сили на Филипините ще участват в многонационални военни учения зад граница – военните маневри "Пълен мрак" (Pitch Black) на обширна територия в северната част на Австралия, съобщава БТА. В тях ще се включат 20 държави от Индо-тихоокеанския регион и Европа.

Филипините участват в маневрите с четири от 12-те си южнокорейски изтребители ФА-50 (FA-50) и оценяват способностите на по-съвременните самолети във връзка с програмата си за модернизация на военновъздушните сили, заяви пред Ройтерс командирът на контингента полковник Ранди Паскуа.

Главнокомандващият филипинската армия генерал Ромео Браунър заяви по-рано този месец, че правителството е одобрило решение за закупуване на "по-бързи и по-смъртоносни" многоцелеви реактивни изтребители, тъй като южнокорейските ФА-50 "не са достатъчни за защита на страната ни". Все още обаче няма официално решение за това колко и какви самолети ще бъдат закупени.

Китай и Русия извършиха военноморски учения с бойни стрелби в Южнокитайско море

Военновъздушните сили на Филипините се фокусират върху информираността за морската територия в съвместни операции с военноморските сили на страната, а Манила засилва въздушната си отбрана на фона на покачващото се напрежение с Пекин.

Между Филипините и Китай често се стига до конфронтации във водите на оспорваното Южнокитайско море, а срещите им стават все по-напрегнати, тъй като Пекин продължава да предявява претенции към няколко атола във води, които според Манила се намират в изключителната икономическа зона на Филипините.

Водещи новини

Още новини